• Thomas

WEIDEMELKIk dacht, ik schrijf het maar op terwijl het gebeurt.

In de Delhaize zag ik vandaag voor het eerst een nieuwe melk te koop: Weidemelk. 0,89€.

De consument is even verbijsterd. Waar komt die andere melk dan al die jaren vandaan ?

Er is een Campina-garantie op de doos: « Deze Campina-melk is Belgische weidemelk die opgehaald wordt bij Campina-boeren die zich engageren om hun koeien minstens 120 dagen per jaar, minimum 6 uur per dag in de wei te laten grazen. »


Hier werd ik erg droevig om het besef hoe het de andere koeien vergaat.

« Bovendien is melk een natuurlijke bron van mineralen en vitamine B2 en B12. »


De andere melk biedt Campina ook nog gewoon aan, de smerige melk, de niet-okeeje melk, de niet-goede melk, de onheilige melk, de foltermelk, de laffe, zondige hoerenmelk, de Judasmelk die wij tot nu toe zo gulzig dronken. Die kost iets minder.

Campina zegt: Je geweten mag iets kosten. Voor de smaak moet je’t niet doen, want die is dezelfde. Campina zegt ook : Ik bepaal wanneer je geweten wordt aangesproken, door te zwijgen over wat je ongemakkelijk maakt.  Tot je rijk genoeg bent om een nieuw stapje te zetten, je een aflaat aan te schaffen: Weidemelk.

 

Vertel ik van weidemelk aan Wouter. Zegt hij : « Ik geloof dat niet eens ».

« Wat precies? Dat ze die koeien 120 dagen in de wei zetten ? Ik geloof dat wel, ze zullen daar wel niet over liegen, uit vrees voor imagoschade. »

« Nee,», zegt hij, « ik geloof niet dat ze die andere koeien MINDER dan 120 dagen uitlaten. Volgens mij is het gewoon dezelfde melk en grazen alle koeien altijd al 120 dagen in de wei. »

Later die dag bevestigt Karen dat: « Alle koeien staan in de wei. Ik heb een familie van veeboeren, ik heb het nooit anders gezien. » Dus een prijsverhoging omwille van het woord «garantie»? Schurkerij van een andere soort ! We zouden dat eigenlijk moeten controleren ! Ik eis een garantie dat de andere koeien minder dan 120 dagen de buitenlucht zien ! Een label !

(Addendum: Helaas lezer, de werkelijkheid is anders. Karen heeft het bij haar boerenfamilie nagevraagd en kwam op haar woorden terug: Koeien staan steeds op stal, omdat dat zo praktisch is. Gelukkig is er nu: Weidemelk.)

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven