• Thomas

Doorkambaarheid en herstelIk dacht: ‘Ik ga nog eens douchen!’.

Toen ik in de badkuip stond, kwam plots de muze er ongevraagd bij. Ze trof me naakt en weerloos aan, hetgeen leidde tot een overdosis aan inspiratie.

Het komt hierop neer dat ik, starend naar de tekst op de conditioner, begon te hummen op de tonen van een spontaan gecomponeerd lied, getiteld “Doorkambaarheid en herstel”.


Het was een oorwurm die om een tekst smeekte en al gauw zong ik zachtjes “Doorkambaarheid en Herstel” op mijn zelfbedachte rumba. Met de één en drie op ‘kàm’ en op ‘stel’.

Al gauw voelde ik dat het alleen maar beter zou worden met een kleine blazerssectie erbij. Een fijne tralalaa tussen de zanglijnen voor extra schwung. Zo geschiedde.


Vanaf daar ging het snel, héél snel. Eensklaps werd duidelijk dat een blazerssectie niet het dramatisch effect kon sorteren dat dit thema vroeg. Een voltallige harmonie was gepaster. Dwarsfluitjes erbij, xylofoons. Een prachtsong ! Burt Bacharach meets Nat King Cole – “doorkambaarheid en herstel–ah! “.


In diezelfde seconde bleek dit reeds briljante plan slechts een tussenstap van een veel ambitieuzer en beter idee. Geen harmonie maar een opera werd het! Der ring des Nebelungen van Wagner, maar dan over conditioner. Vijf bedrijven met een allesoverstijgende aria waarin een dikke, krachtige soprane met haar wars, ondoorkambaar haar heur droef lot beweent. Het publiek blijft kapot achter.


Maar hola pola, dat kan beter! Het wordt een langspeelfilm! Nee: een trilogie! Peter Jackson’s Lord of The Rings, maar dan veel epischer.


Doorkambaarheid en Herstel

een epos in drie delen

door Thomas Logghe


In de daaropvolgende minuut schreef het scenario zichzelf. Ik geef het even kort mee:

In een eerste filmwordt vooral de kwestie van de Ondoorkambaarheid gepresenteerd, maar niet opgelost. Het volk is verward, komt er niet uit. Mensen zijn radeloos. Iemand moet redding brengen! We zien aan het eind van de film de geboorte van de jonge Schwarzkopf, kapperszoon uit het onooglijke stadje Gliss Kur.

In de tweede filmis hij een jongvolwasssen man. Hij trekt erop uit om de natie te redden en kamt zich een weg door een ondoorkambaar woud. Ontbering en hoofdroos zijn zijn deel, maar een klein beetje hoop glooit aan de einder. Er staat ons wat te wachten!!

In het derde deelvindt Schwarzkopf alle 19 ingrediënten om het geheime wapen van de Liquide Keratine te activeren. Herstel treedt op. Hij trouwt en ze krijgen kinderen met vlot doorkambaar haar. En misschien, héél misschien komt er nog een vierde film over één van de kinderen, een zwakkeling die de moed van zijn vader ontbeert en twijfelt tussen het pad van de Doorkambaarheid en dat van de Ondoorkambaarheid.

Er moeten nog wat telefoontjes gepleegd worden, natuurlijk, maar ik ga me sowieso wat vaker douchen. Aan het werk!
2 keer bekeken